Recept

På festen kan du servera knäckebröden som förrätt eller som cocktailbitar. När det gäller fyllningar är endast fantasin din gräns, men nedan följer några av våra egna favoritrecept.

Lax-fänkålskräm

  • 1 surt äpple
  • 1 fänkål
  • majonnäs och smetana
  • 1 tsk senap
  • basilika eller dill
  • 1 tsk vit balsamico
  • gravlax
  • svartpeppar
Riv en tredjedel av äpplet och drygt halva fänkålen i en skål. Blanda hälften av smetanan och hälften av majonnäsen med äpplet och fänkålen. Smaksätt med senap och balsamico samt med basilika eller dill. Skär gravlaxen i bitar och blanda med de andra ingredienserna. Smaksätt med peppar. Servera på Åby knäckebröd. Du kan göra serveringen klar ungefär en timme i förväg.

Kantarellbröd

  • 1 schalottenlök
  • 100 g kantareller
  • parmesanflagor
  • tryffelolja
  • smör till stekning
Förväll kantarellerna. Tillsätt lök och smör och fortsätt steka. Smaksätt med salt och peppar. Ta pannan från spisen och tillsätt lite tryffelolja. Lägg svamparna på Åby knäckebröden och dekorera med parmesanflagor.

Kräftstjärtsfyllning

  • 200 g kräftstjärtar
  • 2 dl majonnäs
  • 1 rivet apelsinskal
Skär kräftstjärtarna i bitar och blanda ner dem i majonnäsen tillsammans med rivet apelsinskal. Servera på Åby knäckebröd.

Fyllning av marinerad rökt strömming

  • 10 rökta strömmingar
  • 1 äpple
  • 1 lök

Marinad:

  • 3 msk vitvinsvinäger
  • 1,5 dl matolja
  • 1 msk Dijon-senap
  • 0,5 tsk honung
  • vitpeppar, dill och gräslök
Rensa strömmingarna och avlägsna benen. Blanda ihop ingredienserna till marinaden i den ena skålen. Skär strömmingsfiléerna, äpplet och löken i små bitar och häll marinaden över. Låt marinera i åtminstone fyra timmar, helst över natten. Servera på Åby knäckebröd.

Rom och smetana

  • siklöjsrom
  • naturell yoghurt eller smetana
  • citronsaft
  • svartpeppar
  • dill (för dekoration)
Strö ut en tesked rom och smetana på knäckebrödet. Pressa ett par droppar citronsaft och mala svartpeppar på. Dekorera med dillkvistar om du så tycker.